Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (regel 2396 van /home/public/sites/www.kerkconsult.nl/includes/menu.inc).

Psychosociale problemenPsychosociale problemenBij psychosociale problemen gaat het om twee soorten problemen die met elkaar samenhangen:

  • Problemen die te maken hebben met uw gevoelens en gedachten (psychische problemen): u voelt zich bijvoorbeeld somber, verlaten, angstig of boos.
  • Problemen die te maken hebben met andere mensen of instanties (sociale problemen): u heeft bijvoorbeeld moeilijkheden met uw partner, kinderen, familie of buren, met uw collega’s of uw baas
  • Bij psychosociale problemen ontstaan vaak lichamelijke klachten (hoofdpijn, hartkloppingen of slecht slapen)

Voorbeelden van psychosociale problemen

Iemand voelt zich angstig of somber omdat zijn partner zich nooit aan afspraken houdt. Omdat het niet lukt het probleem zelf op te lossen, gaan die gevoelens zijn leven beheersen. Hij voelt zich gespannen en machteloos. Daardoor gaat het op zijn werk ook slechter. Hij krijgt zijn werk niet af en krijgt ruzie met zijn baas. Zo raken er meer mensen bij betrokken en worden de problemen steeds groter

Of iemand is onzeker over zichzelf; wat hij kan, wil en hoe anderen tegen hem aankijken. Het gevolg is dat hij zich afwachtend opstelt in contacten en andere mensen snel over zijn grenzen laat gaan. Dit geeft gevoelens van onvrede en versterkt het gevoel ‘er niet toe te doen’. Dit leidt tot onbevredigende contacten en kan bijvoorbeeld tot eenzaamheid leiden
Hoe ontstaan psychosociale problemen?

Meestal zijn er verschillende problemen die tegelijk spelen. Het is vaak lastig te zeggen hoe en wanneer deze problemen zijn ontstaan. Problemen beïnvloeden elkaar ook. Beïnvloedende factoren zijn onder meer:

  • Er wordt tegenwoordig veel van mensen gevraagd.
  • Er komt van alles op u af via televisie, radio en internet.
  • Het tempo ligt hoog.
  • We moeten veel regelen en met veel mensen rekening houden.
  • Iedereen heeft een eigen geschiedenis waarin effectieve én niet effectieve manieren van omgaan met moeites worden ontwikkeld.

Als er vervolgens een probleem optreedt, zoals ziekte, ruzie, scheiding, schulden of ontslag, wordt het soms lastig om aan alle eisen en verwachtingen te voldoen. Soms lukt het niet meer om het overzicht te houden en alles zelf goed te regelen. Uw problemen stapelen zich op.

Wat zijn de verschijnselen bij psychosociale problemen? Iedereen reageert op een andere manier op psychosociale problemen. Sommige mensen trekken zich terug, worden stil en somber. Anderen worden gespannen, opvliegend en agressief. Weer anderen vluchten in verslavingen of afleiding. Dit kan leiden tot nieuwe problemen thuis, met uw buren of op uw werk. Iemand met psychosociale problemen krijgt ook vaak lichamelijke klachten. Bijvoorbeeld hoofdpijn, hartkloppingen of slecht slapen.