Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (regel 2396 van /home/public/sites/www.kerkconsult.nl/includes/menu.inc).

rouw en rouwverwerking

‘De tijd heelt alle wonden’ is een veelgehoorde uitdrukking. Als het gaat om rouw is niets minder waar. Rouwen vraagt om een actief proces van aanpassen aan een veranderende situatie. Rouwen is hard werken om alles weer op een rijtje te krijgen. Je kunt er ontzettend moe van worden. 
rouw en rouwverwerking
Er is geen draaiboek of recept te geven voor het rouwproces omdat iedereen op een andere manier rouwt. De Amerikaanse rouwdeskundige William Worden heeft in 1992 vier rouwtaken onderscheiden. Dit takenmodel is zeer bruikbaar omdat het niet zozeer uitspraken over het proces van ‘verlies verwerken’ doet maar de taken benadrukt die verricht moeten worden. De ervaring leert dat de taken gedurende het hele proces door elkaar kunnen lopen.
 
De vier rouwtaken zijn volgens Worden:
Taak 1 - Het aanvaarden van de realiteit van het verlies
Taak 2 - Het doorleven van de pijn en het verdriet
Taak 3 - Het aanpassen aan een nieuw leven waarin de overledene niet meer aanwezig is
Taak 4 - De overledene emotioneel een plaats geven en het oppakken van de draad van het leven
 
Riet Fiddelaers-Jaspers is verliesdeskundige en heeft veel boeken over rouw geschreven. Zij gaf aan bovengenoemde taken de volgende woorden: erkennen – herkennen – verkennen – verbinden.

Een gouden regel in het rouwproces is, proberen ruimte te geven aan de gevoelens zoals en zolang ze zich voordoen.
 
Rouwen of verliesverwerken speelt naast iemand verliezen door overlijden ook een rol bij het verliezen van een baan, je gezondheid of bij het verbreken van een relatie. 
 
Meer informatie over rouw is te vinden op de website van Steun bij verlies http://www.steunbijverlies.nl/index.php en op de website van rouwdeskundige Riet Fiddelaers: http://www.rietfiddelaers.nl/index.php. Deze website biedt ook veel informatie specifiek over rouw bij kinderen.
 
Binnenkort organiseren we voor nabestaanden die met zelfdoding te maken hebben gehad een gespreksgroep rouw na zelfdoding.